Prevenció és egészségügyi ismeretek

Ezen az oldalon a prevencióval kapcsolatos digitális anyagok találhatóak meg a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének jóvoltából.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének egyik fő profilja a prevenció és ismeretterjesztés, amely keretében szeretnénk az egészségközpontú életszemléletet terjeszteni, a civilizációs betegségeket megelőzni, alapvető prevenciós és egészségügyi ismereteket átadni. Ezen tevékenységünk keretében tavaly 607 előadást/órát tartottunk főként középiskolás diákoknak.
Prevenciós szekcióink tagjai előadásokat tartanak általános és középiskolás diákok számára 7 fő témakörben:


 • Drog-alkohol-dohányzás prevenció

 • Elsősegélynyújtás, alapszintű újraélesztés

 • Kardiovaszkuláris és tumorprevenció

 • Egészségtudatos táplálkozás

 • Véradás és transzplantáció

 • Reproduktív egészségügy

 • Védőoltások és antimikrobiális rezisztencia

A prevenciós oktatásra az alábbi formában van lehetőség:

45 illetve 90 perces interaktív tanóra a zoom vagy egyéb rendszeren keresztül

Az egyes szekciók témáiról és munkájáról való részletesebb tájékozódáshoz válasszon a 7 szekció közül.

Prevenciós szekciónk tagjainak kötelező képzésen kell részt venniük az egyes témakörökben, illetve a tanév során számos továbbképzési lehetőséget is biztosítunk számukra.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Az e-mailben kérjük szerepeljen, hogy

 • milyen témában

 • mikor

 • hány órát

 • és milyen nyelven (angol vagy magyar)

szeretne kérni.

Bármilyen felmerülő kérdés vagy kérés esetén keressenek bennünket bátran az alábbi e-mail címen: lpo_budapest@humsirc.hu.

Témák

Drog-, alkohol- és dohányzás prevenció

Kedves Érdeklődő!

Napjainkban a függőségek egyre fenyegetőbb problémát jelentenek, ahogyan az idősebb, úgy a fiatalabb korosztályok számára egyaránt. Szekciónk célja az általános és középiskolás korú diákok drog-, alkohol és dohányzás prevenciós oktatása, interaktív és érthető formában.

A BOE minden tagja, így szekcióink előadói is a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói, elsőtől hatodik évfolyamig. Egyesületünk több éves múltra tekint vissza a prevenciós oktatásban, a különböző szekciók tagjai az órák tartásán kívül számos egészségnapon, rendezvényen vesznek részt.

Kezdő előadóink minden félévben egy szakmai és egy előadástechnikai képzésen vesznek részt, amely során mindhárom témából egy-egy tapasztalt szakember tart előadást a hallgatóknak. Ezzel biztosítjuk, hogy előadóink szakmai felkészültsége magas szintű és naprakész legyen, ugyanakkor át tudják adni mondanivalójukat a gyerekeknek is.

Az előadásaink célja, hogy a diákok pontosan megismerhessék a jelenlegi drog- és alkoholfogyasztási, dohányzási szokásokat Magyarországon, megérthessék, milyen okokból fordulnak különböző élvezeti szerekhez az emberek. Gondolkodásra szeretnénk késztetni őket, ezáltal egy hosszabb távú egészségtudatos szemléletmódot átadva nekik. Igyekszünk a lehető legérthetőbben elmagyarázni a különböző szerek hatásmechanizmusát, káros rövid és hosszú távú hatásait. Nem az alaptalan ijesztgetésük a célunk, hanem a figyelmük felhívása a valós veszélyekre. Ezenkívül hasznos gyakorlati tudnivalókkal látjuk el őket a függőségekkel kapcsolatban.

Szívesen válaszolunk a diákok kérdéseire az előadás alatt, illetve után.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Bármilyen kérdés, kérés esetén forduljanak hozzánk bizalommal!

Czibere Gréta

Drog-,alkohol- és dohányzás prevenciós felelős

dadprev.boe@gmail.com

V.EV-Drogprevenció.pdf
V.EV-Alkoholprevenció.pdf
V.EV-Dohányzás-prevenció.pdf

Elsősegélynyújtás

Kedves Érdeklődő!

A BOE több éves múltra tekint vissza prevenciós előadások szervezésében és lebonyolításában, ennek köszönhetően komoly szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezik.

Valamennyi óraadónk intenzív tanfolyamon vett részt egy lektorált tudásanyag alapján, majd elméleti és gyakorlati vizsgát tett nálam vagy egy szintén gyakorlott felsőbb éves hallgatónál. Minőségbiztosításként továbbá a rugalmasságunkat szeretném kiemelni: amennyiben előre meg kívánják tekinteni az órai anyagot, kérem azt külön jelezzék felénk, illetve egyéb speciális kérés esetén is szívesen segítünk.

Kiemelten hasznosnak tartom, amikor egy-egy visszajelzés érkezik az iskolák felől az oktatóinkról. Úgy gondolom a szabadidejüket nem sajnáló lelkes medikusok az Önök visszajelzései alapján tudnak leginkább fejlődni, előre lépni. Kérem ezért Önöket, ha lehetőségük van az előadás után egy e-mail formájában értékeljék az oktatók munkáját.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Köszönöm!

Kérdéseikkel, építő kritikáikkal keressenek bizalommal az alábbi e-mail címen.

Pálya Timea

Elsősegély-nyújtási szekció felelős

elsosegely.boe@gmail.com

V.EV-BLS-jó_Elsősegély.pdf

Kardiovaszkuláris és tumorprevenció

Kedves Érdeklődő!

A BOE több éves múltra tekint vissza prevenciós előadások szervezésében és lebonyolításában, ennek köszönhetően komoly szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezik.

Helyi bizottságunk tagjai mind klinikai tanulmányaikat folytató 20-26 év közötti orvostanhallgatók, akik prevenciós előadások tartásával szeretnék tájékoztatni a korban hozzájuk közelebb álló középiskolásokat és az általános iskolásokat az őket érintő, egészségügyi szempontból kockázatot jelentő behatásokról (dohányzás, alkohol), valamint bemutatni a súlyos kardiovaszkuláris és tumoros betegségeket.

Hallgatóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy előadásaik naprakészek legyenek, és a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelően tájékoztathassák a diákokat.

Prevenciós előadásaink célja, hogy a diákok egy átfogóbb képet kapjanak a ma élen járó haláloki betegségekről, valamint, hogy milyen megelőzési módok léteznek ezek elkerülésére. Alapvető anatómiai ismereteket nyújtunk a szív- és érrendszerről, valamint alapvető mechanizmusokat ismertetünk a daganatképződésről.

Fontosnak tartjuk felhívni minden hallgató figyelmét a korosztályukat érintő életveszélyes és jóindulatú betegségek ismeretére egyaránt (hirtelen szívhalál, szív jóindulatú daganatai, méhnyakrák, fiatalkori daganatok).

Az előadásokon demonstráljuk a lányok és fiúk helyes önvizsgálatát. Úgy gondoljuk, hogy ha ezt középiskolás korukban elsajátítják, és megfelelően alkalmazzák, a későbbi rákos megbetegedések megelőzhetők, illetve azok kimenetele jelentős mértékben javítható. Emellett kiemeljük az életkorhoz kötött szűrések szükségességét és prevenciós jelentőségét.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a káros élvezeti szerek milyen mértékben járulnak hozzá egyes betegségek megjelenéséhez. Szeretnénk tudatosítani a középiskolásokkal, hogy az egyes prevenciós eljárások életeket menthetnek; ne féljenek a szűrőprogramoktól, hanem aktív részesei legyenek a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek elleni harcnak.

Szívesen válaszolunk a diákok témával kapcsolatos minden kérdésére akár az előadásokon, akár előadáson kívül.

Minden előadás az Önök formai és tartalmi igényeinek megfelelően kerül összeállításra, rugalmasan alkalmazkodva a körülményekhez, közoktatási intézmények számára térítésmentesen.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Siklóssy Regina

Kardiovaszkuláris- és Tumorprevenciós Felelős

cvtprev_budapest@humsirc.hu

V.EV-Kardiovaszkuláris-prevenció-3.pdf
V.EV-tumorprev-2.pdf

Egészségtudatos Táplálkozás

Kedves Érdeklődő!

Amik a szekció témakörei közé tartoznak:

A lent említett témakörökből előadásokat szervezünk főként középiskolásoknak, illetve felső tagozatos általános iskolásoknak. Ha bármelyik témakör felkeltette érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal!

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Evészavarok

o Anorexia nervosa (ideges étvágytalanság)

o Bulimia nervosa

o Orthorexia nervosa

o Izomdiszmorfia (testedzésfüggőség)

Divatdiéták, tévhitek

Egészséges táplálkozás

o Minőségi, mennyiségi felvilágosítás

o Kiegyensúlyozott étrend

o Receptek (gyors, egészséges)

Egészséges életmód általánosan

o Mozgás

o Sportolási lehetőségekről információ

Cukorbetegség

o Rizikótényezői

o Kialakulása

o Kezelése

o Megelőzés

Dékány Kinga

Egészségtudatos táplálkozás felelős

taplalkozas.boe@gmail.com

V.-EV-Egtud.-sporttáp.-1.pdf
V.EV-Evészavarok-és-divatdiéták-2.pdf
Cukorbetegségjavított1-1.pdf

Véradás és transzplantáció

Kedves Érdeklődő!

Szeretném bemutatni a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének fent megnevezett szekcióját, ahol az Egyesület többi csoportjához hasonlóan lelkes, tanítani vágyó orvostanhallgatók tartanak prevenciós órákat gimnáziumokban, középiskolákban.

Három nagy témát (kb. 45 perc fejenként) tudunk prezentálni:

 • Véradás: nem lehet kellőképpen hangsúlyozni az önkéntes véradás fontosságát, azt, hogy hány emberi élet menthető így meg. Emellett szót ejtünk a manapság egyre népszerűbb plazmaadásról, valamint a biológia érettségin előforduló vérhez kapcsolódó tudnivalókat is átbeszéljük.

 • Őssejt-transzplantáció: itt is meg kell említeni az önkéntes donációt, a folyamat menetét, azt, hogy milyen betegségben lett jelentős szerepe. Képekkel és ábrákkal prezentáljuk a csontvelő-transzplantáció európai és itthoni fejlődését, jelenlegi helyzetét.

 • Szervtranszplantáció: ebben a témakörben előkerülnek a jogi hátterek, az agyhalál fogalma és az, hogy milyen szerveket lehet transzplantálni – pár, az adott szervhez kötődő hozzáfűzéssel. Ugyanakkor alkalmas ez az előadás a szóba jövő szervek átbeszélésére, segítségképpen az érettségihez.

Ezek a témakörök nem szerepelnek az alapoktatásban, így remélhetőleg ki tudunk alakítani egy képet és új ismeretekkel tudjuk bővíteni a diákok tudását.

Az előadásokban általánosságban a következő pontokra igyekszünk hangsúlyt helyezni:

 • Érettségire is hasznos tudás átadása (pl. Rh-összeférhetetlenség, vércsoportok)

 • Figyelemfelkeltő érdekességek

 • A gimnazisták, középiskolások életében előforduló, számukra is fontos témák (pl. plazmaadás)

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Ha felkeltettük az érdeklődésüket vagy felmerült bármilyen kérdésük, kérésük, az alábbi e-mail címen bizalommal fordulhatnak hozzánk.

Segítségüket előre is köszönjük!

Huszár Boglárka

Véradás, Őssejt- és Szervtranszplantációs felelős

transzplantkoord.boe@gmail.com

V.EV-Transzplantáció-és-véradás-1.pdf

Reproduktív egészségügy

Kedves Érdeklődő!

A Reproduktív egészségügyi szekció munkáját szeretném néhány pontban bemutatni.

 • Egyesületünk tagjai mind orvostanhallgatók, akik képzésünk elvégzése után általános- és középiskolás korosztályoknak tartanak különböző témájú prevenciós órákat.

 • Ez Budapestnek és környékének igen sok iskoláját érinti, de szeretnénk tovább bővíteni az elért iskolák listáját.

 • Ebben a szekcióban főleg a szexuális kultúra témakörébe tartozó órákat tartunk, többek közt anatómiai ismeretekről, intim higiéniáról, megbízható fogamzásgátlásról és nemi úton terjedő fertőzésekről

 • Az évben több nagy prevenciós témakörbe tartozó nagyobb rendezvényt szervezünk és bonyolítunk le, például december 1-jén az AIDS világnapján, vagy tavasszal a középiskolásoknak szóló egészségversenyt.

A BOE több éves múltra tekint vissza prevenciós előadások szervezésében és lebonyolításában, ennek köszönhetően komoly szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezik. Idén az Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány segítségével folytatjuk az évtizedes hagyományt.

Egyesületünk tagjai mind orvostanhallgatók, akik prevenciós előadások tartásával szeretnék bemutatni a korban hozzájuk közelebb álló közép- és általános iskolásoknak az aktív szexuális élettel járó felelősséget.

Hallgatóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelően tájékoztathassák a diákokat.

Szexuális felvilágosító előadásaink célja a szexuális kultúra terjesztése a kamaszok körében, ami az alábbiakat foglalhatja magába:

  • anatómiai ismereteket

  • intim higiéniát

  • helyes önvizsgálatot

  • megbízható fogamzásgátlási módszereket

  • általános tájékoztatást a nemi úton terjedő fertőzésekről

  • Kiemelt figyelmet fordítunk tinédzserkori terhességek és terhesség-megszakítások magas számára. Szeretnénk tudatosítani a középiskolásokkal, hogy milyen súlyos testi és lelki sérülésekkel járhat a művi terhesség-megszakítás.

Minden előadás az Önök formai és tartalmi igényeinek megfelelően kerül összeállításra, rugalmasan alkalmazkodva a körülményekhez, közoktatási intézmények számára térítésmentesen.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Bármilyen kérdés esetén kérem forduljon hozzánk bizalommal!

Együd Dávid

Reproduktív-egészségügyi felelős

lora_budapest@humsirc.hu

V.EV-Reproduktív-egészségügy.pdf

Védőoltások

Kedves Érdeklődő!

A ’Védőoltások és antimikrobiális rezisztencia’ egy újonnan alakult szekciója a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének és elsősorban középiskolásoknak tart előadásokat az igen aktuális védőoltások illetve antimikrobiális rezisztencia (AMR) témákban, mely témák ismerete elengedhetetlen a mai modern társadalom tagjai számára.


Védőoltás előadás

A 21. században sajnos egyre több országban terjed az oltásellenesség, egyre többször lehet arról hallani, hogy egy a fejlett országokban már eradikáltnak hitt betegség újra felüti a fejét (kanyaró, diftéria). A védőoltást ellenzők nem csak saját magukra és gyerekeikre jelentenek veszélyt a védőoltások elhanyagolásával, hanem a társadalom többi tagjára is, elsősorban azokra, akik valamilyen egyéb egészségügyi okból nem kaphatnak védőoltásokat. Az oltásellenesek legtöbbször álhíreket és félinformációkat felhasználva érvelnek a védőoltások veszélyessége mellett. Ahhoz, hogy eredményesen felvegyük a harcot a terjedő tévhitek ellen, igen fontos az emberek megfelelő tájékoztatása a témában. Előadásunk is a tájékoztatást tűzte ki céljául. Így amellett, hogy egy igen érdekes világba, az immunrendszer, a kórokozók és védőoltások világába nyerhetnek bepillantást a diákok, olyan alaptudást adunk nekik a témában, aminek a birtokában később felelős, önálló döntést tudnak hozni védőoltások tekintetében. Az előadás minden középiskolás osztálynak ajánlott, nem tartalmaz túl sok szakkifejezést, így azok számára is könnyen érthető, akik elsősorban nem a biológia, kémia tárgyak iránt érdeklődnek. Az előadáson részt vevők megismerkedhetnek a passzív és aktív immunizálás, a kampányoltások és önkéntes oltások fogalmával, az oltási naptárral, illetve néhány oltások által kivédhető betegséggel és az oltás elmaradásának veszélyeivel. Ezeken a témákon kívül a diákok egyéb, a védőoltásokkal kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak.

AMR előadás

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) egy egyre növekvő és igen fenyegető problémát jelent a mai világban. A WHO mellett sok egyéb egészségügyi szervezet is a terjedő antimikrobiális rezisztencia veszélyeire hívják fel a figyelmet, és cselekvésre szólítják fel az emberiséget a terjedő rezisztencia megállítására. Ennek ellenére a téma sajnos kevés figyelmet kap a civil társadalom részéről. Ennek megváltoztatása érdekében tartunk felvilágosító előadásokat középiskolások számára, hiszen az AMR terjedése ellen nagyon sokat tehetnek ők maguk is. Az előadás az AMR témakörén belül elsősorban az antibiotikum rezisztenciával foglalkozik. Az antibiotikum rezisztencia terjedésében óriási szerepet játszik a nem megfelelő, felelőtlen antibiotikum használat a lakosság részéről. Egyrészt erre a problémára hívjuk fel a diákok figyelmét, másrészt bepillantást nyújtunk az antibiotikum rezisztencia kialakulásának egyéb tényezői mögé. A középiskolások megismerkedhetnek az antibiotikumok felfedezésének történetével, az antibiotikum rezisztencia fogalmával, a baktériumok és a rezisztens baktériumok izgalmas világával, valamint tanácsot kapnak a megfelelő antibiotikum használatra vonatkozóan. Az előadás végére a diákok tudatában lesznek az antibiotikum rezisztencia jelentette veszélyekkel és egyben megkapják a megfelelő információt, ami ahhoz kell, hogy változtathassanak a jelenlegi helyzeten. Az előadás érthetően, szemléletesen mutatja be ezt az igen komplex problémát, így minden középiskolás osztály számára ajánljuk.


Kézmosás és védőoltások

Az előadás érthetően és izgalmas módon ismerteti meg az általános iskolásokat immunrendszerünk működésével, a védőoltásokkal és azok hasznosságával. Az előadás második része a helyes kézmosást mutatja be az iskolásoknak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket az ismereteket a gyerekek már általános iskolás korban elsajátítsák. Ha a megfelelő kézmosás megszokássá válik, illetve az oltások fontosságát már ilyen fiatalon belátják, rengeteg későbbi betegség és fertőzés előzhető meg. Gyakorlatilag a kézmosás és a beoltottság ugyanolyan alapvető részei az egészséges életmódnak, mint a rendszeres testmozgás, vagy a gyümölcsfogyasztás. Ezekkel a módszerekkel tehetünk a legtöbbet a fertőző betegségek ellen és egyben nagyon sokat egészségünk megőrzéséért.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az lpo_budapest@humsirc.hu e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Bármilyen kérdés esetén kérem forduljon hozzánk bizalommal!

Hornyák Balázs

Védőoltások és antimikrobiális rezisztencia felelős

vedooltasok.boe@gmail.com

Védőoltások-3.pdf

Teddy Maci Kórház

Kedves Érdeklődő!

A Teddy Maci Kórház egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszunk el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi.

Az alapötlet Skandináviából származik, majd az IFMSA (Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) keretein belül terjedt el a világ számos országában. Magyarországon a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) segítségével Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program.

Foglalkozásainkon a gyerekek egy játékos program keretében megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, eszközeit, megismerkedhetnek az orvosi környezettel, ezáltal a valós helyzetben kevésbé izgulnak és csökken a félelmük, szorongásuk.

Ehhez nincs szükség másra, mint a macijukra vagy bármilyen más kedvencükre, aminek kitalált betegségét speciálisan képzett macidoktorok és doktor nénik segítségével együtt megvizsgálják és meggyógyítják. Az állandóan jelenlévő fehér köpeny és a “csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűnnek nekik.

Különleges felszereléseinknek köszönhetően az érdeklődőek akár egy egész “maci-műtét” is elvégezhetnek, egy erre speciális műtőben, öltözékben, miközben a testben rejtőző szervekkel és azok működéseivel is megismerkedhetnek.

Céljaink:

• a fehér köpenytől és az ártalmatlan orvosi eszközöktől való félelem feloldása, enyhítése

• bizalom kiépítése a gyermek és az orvos között

• az orvoslás jótékony hatásának tudatosítása

• a felelősségre nevelés a mackó gondozáson, gyógyításon keresztül

• az orvostudomány iránt fogékony gyermekek érdeklődésének megőrzése, kedvcsinálás

• egészségre nevelés és prevenció, a veszélyes élethelyzetek elkerülésére

Amennyiben felkeltette érdeklődését programunk, elérhetőségünk a következő:

Bencsik Sára

Gyermek-egészségnevelési felelős

teddy_budapest@humsirc.hu